8 Aralık 2010

DEĞİŞİYORUM FARKINDA MISIN?


"İstanbul 2010 AKBA Görsel Sanatlar Yönetmenliği Kadırga Sanat Üretim Merkezi'nde sanatçı Raziye Kubat yönetiminde çocuklar için özgün baskı atölyesi"


Kadırga Sanat Üretim Merkezinde Beral Madra’nın önderliğinde kurduğumuz Çacuklarla Baskı Atölyesi, semt çocuklarıyla üretmeyi hedefleyen ve bu hedefine 6 -7 ay zarfında 120 çocuğun katılımıyla hedefini bulmuş bir projedir. Sadece 11-14 yaş arası linolyumu bıçakla oyabilecek becerideki çocuklar hedefimizdi. Ama her yaş grubunda gelen yoğun talep bizim yaş skalasını geniş tutmamıza neden oldu.


Kadırga da ikamet eden çocuklar genellikle doğudan son göçlerle gelen çok çocuklu ailelerin çocuklarıydı. Açıkçası benim için zorlu bir süreçti. Bu kadar pırıl pırıl bakan gözler ve bir o kadar da yoksunluk içinde yaşamaları ve de bütün bunlara rağmen coşkuları öğrenme arzuları, yüksek idealleri onlara hayran olmamın en önemli sebepleridir. Yaşamın tüm sertliği hayatlarında barınırken onlar inadına küçücük yaşlarda hem çalışarak hem de okuyarak meydan okumaktalar.


Çocuk Bienaline sunduğumuz çalışmalarımız 6-7 ay boyunca ürettiklerimizin ve değişimimizin özetidir. Sergiye resimlerle ve zor bir teknik olan gravür tekniğini minik ellerle oyulmuş kendi dünyalarının iz düşümü plakaların kaşık ile yapılan baskılardır. Umarım gelecekte yollarını, dünyalarını aydınlatmada yardımcı olur.


Baskı tarihinde de bilindiği üzere gravür baskı, alt gelirlilerin gözdesi olan alımı kolay bir sanat üretimiydi. Kadırgalı çocuklarımız bu gerçeğe de referans vererek ürettiklerini sembolik bir rakamla izleyiciye sunuyorlar. Belki birazcık okul harçlığı olur.


Raziye Kubat